Vindkraft och avgifter på fullmäktige

På måndagen hålls årets sista kommunfullmäktigesammanträde. På dagordningen står bland annat beslut om detaljplaner för Stjups i Hablingbo, Björklunda i Öja och Snäcks camping.

Tre detaljplaner finns med på dagordningen och en av dem handlar om Stjups i Hablingbo, ett område några km innanför kusten mellan Nisseviken och Kvarnåkershamn. Där vill kommunstyrelsen säga fritt fram för sex 150 meter höga vindkraftverk.

Tjugo villor planeras öster om Björklunda i Öja, det är den andra detaljplanen som ska fastställas och den tredje gäller området med Snäcks camping.

Kommunfullmäktige ska också besluta om att flytta ansvaret för sjukvårdsupplysningen och ambulansverksamheten från räddningstjänsten till hälso- och sjukvårdsnämnden, något som också föreslås i ett medborgarförslag.

Social- och omsorgsnämnden föreslås få ansvaret för de arbetmarknadspolitiska åtgärderna. Bakom det förslaget döljer sig regeringens ändringar av arbetsmarknadspolitiken i landet och nedläggningen av Arbetscentrum.

VA-taxan ska höjas vid fullmäktigemötet som också innehåller årets festligaste tilldragelse - strax före kaffet delar de ut kulturpris, i år till Lärbro hembygdsförening för att de skapat ett museum av det gamla krigssjukhuset i Lärbro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".