Tomt på lönekontot när anställda skulle få pengar

Gotlands kommuns nya databaserade lönesystem har vållat ytterligare problem. En del av de anställda som skulle få sin lön via lönecheck blev utan pengar. Kommunens kontot var helt enkelt tomt. Kommunen lovar att de som har automatiska överföringar ska kompenseras så att de inte behöver betala straffavgift för att det inte finns täckning på lönekontot.
- Tyvärr blev det så, säger kommunens lönechef Maritha Wöldern. Det blev många checkar på en gång och vi hade inte tillräckligt stor buffert på lönecheckkontot. Vanligtvis har kommunen ungefär 200 000 kronor på det kontot, men nu skrev de ut checker på 4-500 000 kronor. Folk som sent på eftermiddagen den 28 januari ville ha ut pengar på banken fick inga eftersom checkerna inte hade täckning Det nya lönesystemet har vållat en hel del extraarbete och inte minst problem för de kommunanställda som inte fick sina pengar i tid. Lönesystemet bygger nämligen på att de schema som finns i datan är korrekta och innehåller aktuell övertidsersättning och annat som kan skilja gentemot grundschemat. Och för en hel del av de 10 000 anställda blev lönebeskedet inte vad de väntat. Etthundrafyrtio av dem vars lönebesked inte stämde fick istället en lönecheck som skulle lösas in på banken. Men de som väntat med att hämta sina pengar till tisdag eftermiddag fick beskedet att kommunens konto var tomt. Först vid halv tio dagen efter kunde de få sin lön. Lönechefen Maritha Wöldern beklagar det hela men lovar att de som har automatiska överföringar ska kompenseras så att de inte behöver betala straffavgift för att det inte finns täckning på lönekontot.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".