Medling för unga brottslingar

Från första januari 2008 är alla kommuner skyldiga att erbjuda medling för unga brottslingar och deras offer. På Gotland finns medling redan.

Men i och med kravet på obligatorisk medling så räknar socialtjänstens med att antalet medlingar kommer öka, enligt Maja Heckscher som är verksamhetschef för ungdomsenheten.

På Gotland under 2007 genomfördes fem medlingar. Enligt Maja Heckser var det på gång i fler fall, men det visade sig att det inte passade.

Enligt de nya bestämmelserna ska medling erbjudas till personer under 21 år som begått brott. Anledningen är att den unga brottslingen ska förstå vilken skada som han eller hon har gjort, för att minska risken för återfall.

För brottsoffret ska medlingen underlätta möjligheten att kunna gå vidare efter kränkningen. Men det är viktigt att medling bara sker om båda är överens om att träffas.

Polisen ska höra av sig till socialtjänsten när unga är misstänkta för brott. På ungdomsenheten finns det utbildade medlare som kan undersöka om det kan bli aktuellt med medling - och också genomföra den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".