Sjöräddningssällskapet vill ha fler medlemmar

Sjöräddningssällskapet på Gotland behöver fler frivilliga. Framförallt handlar det om sjukvårdskunniga personer. Det berättar Torkel Carlsson, biträdande chef på Sjöräddningssällskapet i Visby.

Sjöräddningssällskapet har idag omkring sextio personer på Gotland som arbetar helt ideellt. Sjöräddarna har jour dygnet runt och ska kunna rycka ut till ett fartyg i nöd inom femton minuter. För att det ska fungera finns det stationer både i Visby, Burgsvik, Vändburg och på Fårö. Sammanlagt görs mellan femtio och sextio utryckningar om året på Gotland, varav över hälften utgår från Visby och de flesta sker sommartid.

Idag finns det knappt tjugo frivilliga i Visby som går runt på ett schema för att täcka in årets alla dagar. Men det skulle behövas några till, konstaterar Torkel Carsson eftersom det trots allt är sjöräddningen som står för 70 procent av all sjöräddning i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".