Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Risk att medborgarmejl försvinner

Publicerat torsdag 27 december 2007 kl 05.46

Medborgares mejl till kommunen kan försvinna bland all skräppost som kommunen får, det varnar organisationen Sveriges kommuner och landsting för.

- De tekniska systemen som skyddar mot detta har ingen hundraprocentig garanti. Därför har vi brevlådor med manuell genomgång av inkommande e-post, säger kommunens IT-chef Hans Lyttkens.

Det är eftermiddag och Birgitta Larsarp som är registrator på kommunen har börjat ta itu med dagens e-postskörd. 271 e-postmeddelande har kommit in till den generella kommunadressen i dag.

Birgitta Larsarp raderar ett efter ett. De handlar om Viagra, penisförstoring och miljonvinster på lotterier.

- Det är en kanske en tio tolv mejl om dagen som faktiskt är relevanta, säger hon.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har skickat ut en skrift till alla Sveriges kommuner där organisationen varnar för att en felaktig hantering av skräpposten kan leda till att medborgares e-post till kommunen försvinner.

Det kan dels bero på att skräppostfiltret inte fungerar som det ska och plockar bort för många e-brev, eller att det kommer in för mycket e-post till brevlådorna och att det därför blir för svårt att gå igenom.

Mats Östling, IT-strateg på SKL som skrivit broschyren, säger att det handlar om det förtroende som kommunen har hos medborgarna.

- Det får inte finnas en risk att den korrekta e-posten försvinner. Förtroendet bygger på att man kan lita på att om man skickar ett mejl till en kommun så kommer någon ta hand om det på ett bra sätt, säger han.

Birgitta Larsarp lägger ungefär en timme om dagen på att gå igenom e-postlådan. Hon plockar vant bort skräpposten och hittar med lätthet de relevanta breven.

Om hon är det minsta osäker kikar hon efter extra noga.

- Det finns alltid en risk, men jag har inte varit med om att något försvunnit under det året jag varit här, säger hon.

Gotlands kommun har alltså valt att titta igenom samtlig e-post till vissa av brevlådorna. Det kräver sin tid, men IT-chef Hans Lyttkens tycker inte att bördan är orimligt stor.

- För att klara den offentlighetsprincipen vi har tycker vi att det är en rimlig avvägning, säger han.

Uppemot trehundra skräpbrev om dagen ska sållas bort.

På Sveriges kommuner och landsting säger man att det skräpposthantering måste effektiviseras så att tiden istället läggs på den e-post som inte är skräp.

Men så länge det håller sig på den nivån som det gör i dag så klarar kommunens registratorer att gå igenom all post, även den som handlar om sex och lotterivinster.

- Man lär sig ganska snabbt vad som är skräppost och vad som inte är det, säger Birgitta Larsarp.

Reporter jonas.franzen@sr.se

Skräppost i kommunen

På en vecka kommer det in runt 180 000 e-brev till kommunens cirka 7 000 e-postadresser. Av dem sorterar skräppostfiltret bort omkring 70 procent som slängs direkt.

Vissa adresser, till exempel gotlands.kommun@gotland.se, sorteras ingen skräppost bort i från. För att värna om offentlighetsprincipen går anställda igenom dem manuellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".