Konsult som chef kostar 200 000

En konsult som tas in för att fungera som chef för Visby lasarett, i väntan på att en ordinarie chef rekryteras, kommer att kosta Gotlands kommun 200 000 kronor i månaden.

Jan Carlsson, som konsulten heter, är läkare och anställd på företaget Ledningsbolaget, som specialiserat sig på att granska vården i olika landsting och komma med förslag på förbättringar.

- Hans främsta uppgift blir att hålla i det förändringarbetet som måste till inom hälso -och sjukvården för att använda dom resurser vi har bättre än idag, säger Ann-Christin Kullberg, som är chef för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Den gotländska vården måste spara uppemot 40 miljoner i år. För att utnyttja resurserna bättre har ledningen beslutat att tillsätta en ny tjänst som chef för Visby lasarett. Men i väntan på att den rekryteringen ska göras tar man in en konsult från Ledningsbolaget, ett bolag som specialiserat sig på att granska vården åt olika landsting för att se vad som kan göras bättre och inte minst billigare. Den konsult som i fjol granskade primärvården på Gotland och kom med förslag kom också just från Ledningsbolaget.

Det pris som Gotlands kommun får betala till Ledningsbolaget, som konsultfirman heter, är 200 000 kronor i månaden. Ann-Christin Kullberg säger att man har förstås gjort förfrågningar hos andra konsultbolag och att det är där kostnaden hamnar. Med den här lösningen får man en person som kommer att arbeta på plats, och det är det inte många företag som kan erbjuda, säger Ann-Christin Kullberg.