Tidigare lammning ger mer pengar

Under större delen av året skulle det gå att sälja betydligt mer svenskt lammkött i butikerna än det finns att köpa idag.

Förutom att fårnäringen i landet är för liten så beror bristen på att tackorna av naturen lammar på våren - och då blir lammen lagom stora att slakta framåt hösten.

De senaste tio åren har allt fler lammbönder försökt få sina tackor att lamma tidigare på året - så att lammen kan slaktas under vår och sommar när bristen på svenskt lammkött är som störst.

Slakteriet betalar nästan dubbelt så mycket för lamm på våren jämfört med hösten. För köttet från ett lamm betalar de 450-500 kronor på hösten, och över 800 kronor på våren. Till det kommer fördelen att de som inte har stora betesmarker ändå kan hålla sig med fler tackor - eftersom betet inte måste räcka till lammen också.

Det finns fårraser som normalt lammar tidigt på året, men det går också att få tackor av vanliga gotlandsfår att lamma tidigt. Fördelen med det är att priset på skinnen från gotlandsfåren är bra, omkring 200 kronor.

För att få tackor av gotlandsfår att lamma tidigare sammanförs de med flera baggar före brunstperioden - dessutom släpps en bagge av annan ras med tidig brunstperiod också in. Då stimuleras både tackor och baggar och kommer tidigare i brunst, och när de släpps ut bland de andra tackorna stimuleras även de till en tidigare brunst.

För att öka lammproduktionen driver Gotlands fåravelsförening projektet Lammgotland tillsammans med länsstyrelsen sen hösten 2006. Målet är att fördubbla lammproduktionen till år 2010. Idag är 30-40 procent av lammköttet som säljs i Sverige inhemskt.