Gotlänningar inför rätta för stöldförsöksturné

Två män i 25-årsåldern ställs inför rätta vid Gotlands tingsrätt misstänkta för en stöldförsöksturné i Hemse och Klintehamn.
Åklagaren vill få männen fällda på totalt nio åtalspunkter. Den ene av männen har erkänt ringa narkotikabrott, dopningsbrott och viss narkotikasmuggling. Det handlar om inbrottsförsök där gärningsmännen inte haft så stor framgång med sina stöldförsök. De har inte lyckats få med sig något. I maj förra året fick elektronikbutiken i Hemse påhälsning. Men när larmet gick vid inbrottet gav sig gärningsmännen iväg. Samma kväll utsattes guldbutiken i Hemse för ett inbrottsförsök, som avbröts. Men skyltfönstret krossades med en kofot. Senare på natten var det fönsterkrossning på apoteket i Klintehamn. Även där avbröts inbrottsförsöket. Och så Hemse igen - samma natt. Samma guldbutik som några timmar tidigare. Men den här gången greps ett par personer på bar gärning av polis. Misstänkta är ett par gotländska grabbar, med lite olika inställning till det de anklagas för. Den ene erkänner det brott, som de båda greps i samband med. Den andre förnekar, men han går med på att han var på platsen. Åklagaren anser att den killen i vart fall har främjat den andres brott genom att bege sig till platsen med honom och köra flyktbilen. Men det är inte bara försök till stöld eller medhjälp till stöldförsök den kommande rättegången kommer att handla om. De båda misstänks också för narkotikabrott, ringa. Polisen har beslagtagit cannabisharts, Rohypnoltabletter och tabletter innehållande morfin - och tillbehör för missbruk av narkotika - en vattenpipa. De båda misstänkta förnekar detta innehav - skyller på varandra, framgår av åklagarens beskrivning. Den ene medger dock att han använt cannabis och han erkänner andra narkotikabrott som åklagaren vill få honom fälld för. Det rör sig om innehav av andra kapslar och tabletter med narkotikaklassat innehåll. Han har också i förhör erkänt det dopningsbrott han anklagas för. För i polisens beslag finns 12 ampuller anabola steroider. Som nionde och sista åtalspunkt ställs den här mannen också till svars för en viss narkotikasmuggling. När han i somras kom med färjan från Danmark förde han med sig några gram cannabisharts och några gram torkad narkotisk svamp. Den införseln har han också erkänt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".