Skolskjutsdom kan bli dyr för kommunen

Barn i grundskolan som har skiljda föräldrar, har rätt till skolskjuts från båda föräldrarna, enligt en dom i regeringsrätten. Domen kan bli dyr för kommunen, befarar barn- och utbildningsförvaltningen på Gotland.
Enligt Brittis Benzler, vänsterpartistiskt kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är det ofta praktiskt svårt att ordna skolskjutsar från båda föräldrarna, om någon av dem bor utanför skolans upptagningsområde. Det kan komma till situationer där andra lösningar måste diskuteras, vilket kan bli dyrt och drabba andra verksamheter i skolan. I en skånekommun åker en elev taxi till skolan, vilket kostar lika mycket som en lärartjänst. Att låta en elev resa till skolan från fastlandet, skulle kommunen aldrig acceptera och frågan skulle drivas till domstol om det blev aktuellt, säger Brittis Bentzler.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".