Nytt avtal till sjöss blev klart i natt

Sjöbefälen inom gotlandstrafiken har fått ett nytt avtal. Natten till onsdagen kom Destination Gotland överens med Sjöbefälsförbundet och Fartygsbefälsförbundet om nytt avtal för de ombordanställda på de nya snabbfärjorna vad gäller löner och anställningsvillkor.
Leif Palm som är ombudsman på Sjöbefälsförbundet är mycket nöjd med det nya avtalet. - Det ger både en kontinuitet och en flexibilitet för företagets behov och för den enskilda att planera sin ledighet och få ett socialt liv som fungerar, säger han till SR Gotland. Parterna tecknade ett så kallat årsarbetstidsavtal som i första hand ska gälla under en provperiod på ett år från att den första nya snabbfärjan går i trafik. Det ska gälla för de flesta befäl ombord på den nya snabbfärjorna, men också för Tjelvar under den tid hon körs parallellt under inkörningsperioden. Årsarbetstidsavtalet innebär att man ska göra ett antal arbetsdagar per år. Frågan om bemanningen på de nya snabbfärjorna som kritiserats hårt från fackligt håll, återstår ännu att lösa. Destination Gotland vill minska bemanningen till 28 personer, men frågan avgörs inte färrän Sjöfartsinspektionen gjort en kontroll när den första av de båda nya Kinafärjorna kommt till Visby i mars. Leif Palm tror att bemanningen kommer att bli större än vad Destination Gotland föreslagit.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".