Ny JO-kritik mot Överförmyndaren

Justitieombudsmannen, JO, riktar återigen mycket skarp kritik mot överförmyndaren vid Gotlands kommun. Det är en lång rad med brister bland annat i verifikationer, dokumentation och årsredovisningar.

JO har under flera år granskat verksamheten vid Överförmyndaren i Gotlands kommun. Varje granskning har lett till kritik. Och JO konstaterar nu att vissa positiva resultat börjar visa sig.

Men i flera ärenden, som JO granskat särksilt, framkommer så allvarliga brister att JO fortfarande är mycket kritisk till Överförmyndarens verksamhet.

Det gäller dels att de gode män som överförmyndaren utsett inte lämnat årsräkningar och att redovisningsskyldigheten åsidosatts.

I flera andra fall har överförmyndaren godkänt årsredovisningar från förmyndare, trots att räkenskaperna bland annat saknat uppgifter om hur mycket pengar som fanns på olika bankkonton.

Flera av de beslut överförmyndaren fattat anser JO vara ”milt sagt anmärkningsvärda”. I flera fall handlar det om mycket stora summor med pengar som Överförmyndaren godkänt utan att ha grund för sina beslut eller krävt redovisningar över hur pengarna skulle användas.

Överförmyndaren har också gett tillstånd till att släktingar lånat pengar från en omyndigs konto, utan att det dokumenterats.

I ett fall har Överförmyndaren gått med på ett bygge för 600 000 kronor och det trots att Överförmyndaren, enligt JO, inte haft överblick över den omyndiges ekonomi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".