Äldreomsorg

Matprojekt ska hindra näringsbrist

Äldre personer inom vården riskerar att drabbas av näringsbrist eftersom de inte får i sig tillräckligt med mat. Därför har äldreomsorgen i Hemse dragit igång ett matprojekt, bekostat av Socialstyrelsen.

Projektet går ut på att varje boendes behov av näring ska gås igenom så att de kan få maten individuellt anpassad.

Många äldre lider av näringsbrist, uppåt 70 procent. Det visar nationella undersökningar och det visade också de mätningar som gjorts i det här projektet där äldre från Hemse vårdcentrum och Illiansgården har börjat vägas och mätas mer regelbundet samtidigt som deras behov av specialmat också utreds regelbundet.

För de som äter vissa mediciner eller har sväljproblem kan det till exempel vara viktigt att anpassa maten till det.

Allting har blivit mer skräddarsytt med fler valmöjlighter för de äldre, berättar undersköterskan Angelica Dunstrand på Sudergläntan som tillsammans med sina kollegor också fått vidareutbildning både i näringslära och matproblematik.

Allt det här är sådant som kan verka självklart, men många gånger har personalen tidigare tagit för givet att bara de äldre äter så får de i sig den näring de ska. En fördom har också varit att äldre människor ska vara magra.

De nya kunskaperna ska samlas i en handbok och det har också bildats ett kostråd med två ombud från varje avdelning som ska fortsätta att diskutera de äldres matintag.

Sedan är det tänkt att den här modellen ska införas även på de övriga äldreboendena på Gotland, berättar sjuksköterskan Katarina Vestberg.

Även de äldre tycker att projektet är bra eftersom de nu fått fler maträtter att välja bland.

- Man kan säga ifrån om man inte vill ha maten och då får man något annat. Det tycker jag är bra, säger Inga Dahl som bor på Gläntan i Hemse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".