Minskat bidrag till Gotlandsmusiken

Kulturrådet har i dag beslutat att sänka det statliga bidraget till Gotlandsmusiken med fem procent.
Det innebär en minskning på nära 500 000 kronor. Gotlandsmusiken fick under förra året 9,5 miljoner kronor i statligt stöd.

Kulturrådet minskade, som väntat, statsbidragen till den regionala musikverksamheten i hela landet, men inte generellt som ifjol utan i år ”bara” för de länsmusikorganisationer som hittills fått mest statsbidrag.

Mest minskas bidragen på Gotlands respektive i Hallands län.

En av kulturrådets styrelseledamöter - förbundsdirektören i arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst - Sture Carlsson reserverade sig mot dagens beslut.

- Den huvudsakliga grunden är att det här är de länsmusikorganisationer som har högst andel statlig finansiering, säger Sture Carlsson.

- På Gotland är den ju så hög som närmare 90 procent och det har ju länge varit en ambition från kulturrådets sida att försöka få ner den statliga andelen och få upp den regionala medfinansieringen, och det här är ett led i det. Man har ju fört diskussioner med de här olika huvudmännen för att få dem att gå in och öka sin andel. Det har i några fall varit lyckosamt och i några andra fall inte fullt så lyckosamt.

Därefter har man då gjort den här prioriteringen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".