Vilstängsel skyddar inte mot rådjur

Viltstängsel längs vägarna är inget bra sätt att minska antalet rådjursolyckor på Gotland. Minst skador blir det om man som bilförare inte väjer, utan kör på rådjuren.

Det är en grupp experter från länsstyrelsen, kommunen, polisen, Vägverket och jägarna som avfärdar viltstängsel eftersom de inte passar öns vägar, och dessutom skyddar bäst mot större vilt som älg.

Istället ska polisen arbeta mer med statistik över olyckorna för att Vägverket ska kunna sätta upp varnings-skyltar vid drabbade vägar.

2007 var det 60 rådjursolyckor på Gotland, och skadorna på bilarna kostade omkring 1.8 miljoner kronor.

Enligt Eija Suhonen på länsstyrelsen är det viktigt att öns bilförare håller utkik efter rådjur - och om de springer ut på vägen ska man inte väja, utan köra på rådjuren. Då blir det minst skador på bilen, och risken för att skadas vid olyckan blir också minst då.

Det är också viktigt att jägarna på Gotland skjuter fler rådjur, för att hålla efter stammen som nu uppskattas till 1.000 djur, som snabbt förökar sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".