Storskarvens liv ska undersökas

Forskare från Stockholms universitet vill studera både storskarv, gråtrut och silltrut på naturreservatet Stora Karlsö. Dessutom vill de ringmärka sillgrissleungar och tordmule för att se hur överlevnaden bland fåglarna är.

Det är projektet Östersjöfågel som ansöker om tillstånd hos länsstyrelsen att få studera fåglarna. Dels handlar det om att fortsätta studera häckande storskarv på södra delen av ön från april till augusti. Studierna kommer att bedrivas från ett gömsle intill Svarthällar. Där ska man titta på hur många ungar skarvarna har och hur ofta de matas.

Dessutom tänker sig forskarna samla in prov på den mat som skarven äter.

Just storskarvars matvanor i Östersjöområdet finns inte publicerat i några studier tidigare, menar forskarna.

När det gäller sillgrissleungar så är målet att märka upp till tvåtusen ungar under tre veckor juni och juli, ett arbete som pågått under flera år för att kolla fåglarnas antal och hälsa. Tidigare har det visat sig att ungarna minskat i vikt, vilket kan tyda på förändringar i Östersjöns miljö.

Även tordmulens ungar ska ringmärkas. Det är en fortsättning på ett försök som gjordes förra året.

Gråtrut och silltrut är andra fågelarter där forskarna är intresserade av att studera överlevnaden. Där ska man studera de fåglar som tidigare ringmärkts.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista