Besvikelse över barnahusbeslut

Flera av dem som engagerat sig för ett barnahus på Gotland är besvikna över kommunens beslut att inte skapa något sådant.

I december beslutade social- och omsorgsnämnden om att inte skapa ett barnahus på ön.

I februari i fjol var förespråkarna för en sådan verksamhet i kommunfullmäktige och berättade för politikerna om varför det behövs här på Gotland.

Kerstin Blomberg på Rädda barnen kritiserar i en insändare beslutet.

Men social- och omsorgsnämndens ordförande, moderaten Gustaf Hoffstedt tycker att de egentligen beslutat om att skapa samma verksamhet som ett barnahus har, även om de inte kallar den barnahus.

Gustaf Hoffstedt säger till Radio Gotland att de ska fundera på att trots allt kalla verksamheten för barnahus, eftersom namnfrågan väcker så starka känslor.

Barnahus finns i flera kommuner. Idén bygger på att barn som blivit utsatta för våld eller sexuella övergrepp ska slippa åka till de olika myndigheter som utredre fallet. I stället ska polis, socialsekreterare och andra träffa barnet på barnahuset.

Om två månader ska en statlig utredning av obligatoriska barnahus i alla kommuner vara klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".