Ekobrottsrättegången:

Åklagaren yrkade på fängelsestraff

De fyra män som åtalats för grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott bör få kännbara fängelsestraff. Det yrkade åklagaren när den långa ekobrottsrättegången mot de fyra männnen avslutades i Gotlands tingsrätt.

Männens advokater hävdade däremot att åklagaren inte kunnat bevisa att de medvetet begått brott.

De här männen ska dömas för brott. Det fastslog åklagaren och hänvisade till den 41 årige mannen från Örebrotrakten, som den styrande personen i företaget som brottsligheten kretsat kring. Mannen ska ha köpt ett välrenomerat bolag och sedan lurat till sig varor och tjänster i miljonklassen. Han åkte helikopter, bjöd på lyxiga middagar, slottsvistelse, köpt bilar osv.

Idén med bolaget var också, enligt åklagaren, att sälja falska fakturor och svart arbetskraft.

Ansiktet utåt i företaget var en annan man som fick agera  bulvan och skriva på nödvändiga papper. Men han var inte oskyldig eftersom han borde förstått att det hela var skumt, anser åklagaren.

Bland de åtalade finns också en man som driver ett åkeri och försökt slippa skatt genom att låtsas att den egna personalen varit inhyrd av det andra företaget.

Den fjärde åtalade bor på Gotland och ska, enligt åklagaren, ha försökt lura till sig momsmiljoner via en falsk faktura från samma företag. Gotlänningen är den enda som erkänner sina handlingar.

Männens advokater tycker däremot inte att åklagaren lyckats bevisa brotten och att männen inte är tillräckligt slipade för att medvetet ha kunnat begå dessa brott. De hänvisar också till ett vittne som sägs vara delägare i 41-åringens företag. Det är denna man som ska ha styrt verksamheten.

Men, enligt åklagaren, ÄR männen skyldiga och han yrkar på tre års fängelse för 41 åringen, två år för kompanjonen och ett år för gotlänningen och åkeriägaren.

Tingsrättens dom meddelas den 5 februari.

Reporter:
ulrika@uusitalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".