Högskolan underkänd i mätning

Högskolan på Gotland hamnar på sista plats i en ny mätning av landets lärosäten. Men en av listans initiativtagare, professorn Thorsten Nybom, underkänner själv mätningen.

Han har på eget initiativ rankat högskolor och universitet tillsammans med en annan professor och en statistiker vid Högskoleverket.

Trion utgick från officiell statistik och vägde samman traditionella faktorer som till exempel söktryck till utbildningarna, avhopp, lärartäthet och forskningsanslag.

Resultatet blev det väntade: de stora och resursstarka lärosätena placerade sig i topp, de nya universiteten i mitten och därefter högskolorna. Enligt Nybom visar en sådan här mätning bara vilka förutsättningar - inte vilken kvalitet - lärosätena har.

Trion bakom listan påpekar att Högskoleverkets utvärderingar av specifika utbildningar visat att det inte finns något belägg för att de skulle vara bättre vid de stora universiteten än vid de små högskolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista