1 av 2
2 av 2
Miljöpartisten Stefaan de Maecker

Beslut om Slite hamn upphävs

Tekniska nämnden överskred sina befogenheter när den skrev avtal om Slite hamn med det rysktyska bolaget Nordstream. Det konstaterar länsrätten i en ny dom i dag.

Det är kommunfullmäktige som skall fatta principiellt viktiga beslut och länsrätten skriver i sin dom bland annat att ”ärenden som är av större vikt inte får delegeras”.

Det var i augusti förra året som tekniska nämndens arbetsutskott, på delegation, beslutade om upphandling av upprustning av Slite hamn och gavs rätten att teckna avtal med Nordstream.

Men det var alltså, enligt länsrätten, en för stor fråga för tekniska nämnden, en fråga som borde har avgjorts i kommunfullmäktige.

Det var sen Björn Söderberg, Lokrume, och miljöpartisten Stefaan de Maecker som överklagade beslutet och som nu fått rätt. 

Beslutet i länsrätten innebär nu att ärendet åter hamnar på tekniska nämndens bord.

Nämnden har då två alternativ. Antingen att föra över ärendet till kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige, för debatt och beslut, eller att överklaga länsrättens beslut.

Vid en undersökning som Gotlands Tidningar gjort i veckan framgick att en majoritet av ledamöterna i fullmäktige är emot den rysk-tyska gasledningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".