Geabs höjning retar många

Geabs rekordhöjning av fjärrvärmepriset nu i höst med sex procent verkar orimlig, eftersom företaget redan vid årsskiftet gjorde en höjning.
Det anser fastighetsägarna på Gotland, som ifrågasätter att ett monopolföretag på det här sättet utnyttjar sin ställning. För en normal villa stiger därmed värmekostnaden med cirka 700 kronor om året. För kommunen som fastighetsägare innebär den senaste höjningen en ökad kostnad med drygt fyra miljoner kronor årligen, något som riskerar att drabba både hyresgäster och övriga skattebetalare. Den kritik som nu framförs handlar om att Geab inte gett någon förklaring till höjningen, utan bara hänvisar till ökade kostnader för energiinköp. Dessutom går det bra för Geab som visat stora vinster de senaste åren och även givit stora utdelning till sina ägare, det konstaterar Ture Larsson, ordförande i Gotlandshem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista