EG underkänner markaffär

EG-kommissionen kommer troligen att finna att Gotlands kommun gett ett otillåtet statsstöd när Björhaga camping såldes billigare än det värderats till. Det tror Micha Velasco vid stiftelsen Den nya välfärden, efter ett beslut av EG-kommissionen att Åre kommun gjort fel i ett liknande fall.

Stiftelsen Den nya välfärden hade anmält Åre kommun för att ha sålt mark till Konsum i Åre för två miljoner, trots att en konkurrerande livsmedelskedja erbjudit sig att köpa marken för sex miljoner.

Enligt EG-kommissionen handlar det om olagligt statsstöd till enskild näringsidkare. Konsum tvingas nu betala de nära fem miljoner som man enligt kommissionen felaktigt fått i offentligt stöd av kommunen.

På Gotland har kommunen sålt Björkhaga camping i Sanda för två miljoner, trots att marken värderats till sex miljoner.

Enligt Micha Velasco är ett anbudsförfarande alltid bäst, men om det inte är möjligt, som i fallet med Björkhaga där det fanns ett tomträttsavtal, ska kommunen inte sälja till ett lägre pris än det värderade.

Micha Velasco tror att EG-kommissionen kommer att besluta att även försäljningen av Björkhaga var ett otillåtet statsstöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".