Arbetsmiljöproblem

Vårdförbundet anmäler brister

Vårdförbundet på Gotland vill att Arbetsmiljöverket ska ta krafttag mot Gotlands kommun. Det gäller arbetsmiljön vid sjukvårdsrådgivningen som har varit bristfällig under flera års tid, enligt Vårdförbundet.

Underbemanning uppges vara den största anledningen till att sjuksköterskorna har ett oproportionerligt stort ansvar och hög belastning.

Schemaförändringar och bristande medinflytande är andra problem, enligt Vårdförbundet.

Ansvaret för Sjukvårdsrådgivningen har övergått från Räddningstjänsten till hälso- och sjukvårdsförvaltningen och i höstas hölls ett möte då man beslutade att tillsätta en arbetsgrupp för att reda ut problemen. Men fortfarande har gruppen inte sammankallats, konstaterar Vårdförbundet i sin skrivelse till Arbetsmiljöverket.

Men enligt Gotlands kommuns sjukvårdsförvaltning så har en tillförordnad chef utsetts och inhyrd personal har tagits in i väntan på att de vakanta tjänsterna tillsatts.

Dessutom kommer sjukvårdsförvaltningen att erbjuda de anställda utbildning och se över arbetsuppgifterna nu nrä sjukvårdsrådgivning förs över från räddningstjänsten till sjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".