Brister i ungas psykvård

Det brister i samarbetet när det gäller att ge barn med psykiska problem det stöd de behöver. Det slår kommunens revisorer fast i en rapport.

Revisorerna anser bland annat att det fattas riktlinjer för hur samarbetet mellan till exempel skolan och vården ska fungera.

Rapporten - som på kommunrevisorernas uppdrag gjorts av KomRev - visar att samarbetet fungerar för barn och ungdomar med en neuropsykiatrisk problematik , men inte för barn som mår dåligt av andra skäl.

I skolan har bristen på skolläkare och psykologer gjort att det kan vara svårt att nå upp till målet med att varje elev får det stöd den behöver.

Samarbetet med skolan och barnspysk har blivit sämre av att skolan har en platt organisation.

Också samarbetet med socialtjänsten har blivit sämre. Tidigare fanns det EN mottagningsgrupp att vända sig till. I dag finns flera och det är inte alltid klart vilken handläggare eller enhet som psykiatrin ska vända sig till.

Alla skolor som granskats tycker de får för lite återkoppling från psykiatrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".