GOTLANDS ekonomi

Kommunalt plus på 73 miljoner

Gotlands kommuns bokslut för 2007 visar ett överskott på 73 miljoner kronor.

De flesta nämnderna har klarar sin verksamhet inom de ekonomiska ramar de fått.

Social- och omsorgsnämnden visar det största överskottet med 43 miljoner kronor, medan sjukvårdsförvaltningen gick 42 miljoner kronor back.

Förhoppningen är att sjukvårdsförvaltningen i år ska klara ekonomin och visa ett nollreslutat.

I det ekonomiska resultatet ingår också försäljningar av kommunala fastigheter med 77 miljoner kronor.

Bland de större investeringarna under året märks vatten- och avloppsutbyggnad och ombyggnad av flera skolor. En mindre del av kostnaderna för kongresshallen i Visby finns också med.

Centerpartisten Eva Nypelius som är kommunstyrelsens ordförande kommenterar bokslutet med att hon är mycket nöjd och att överskottet ger en stabil grund att stå på. Eva Nypelius säger att man nu kan möta 2008 med tillförsikt, även om förutsättningarna framöver ser tuffare ut.

Det socialdemokratiska oppositionsrådet Björn Jansson tycker att allt annat än ett starkt bokslut ”vore otänkbart i den exceptionella högkonjunktur som vi är inne i”. Björn Jansson säger också att reavinster från mark- och fastighetsförsäljningar och sänkt semesterlöneskuld inte kan bilda grund för en långsiktigt stabil kommunal ekonomi och att ”det är i motgång som det politiska ledarskapet prövas”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista