Tekniska nämnden

Ny upphandling av busstrafiken

Gotlands kommun överklagar inte länsrättens beslut att underkänna kollektivtrafikupphandlingen. Det betyder att det blir en ny upphandling av kollektivtrafiken, med nya krav på bussarna som alkolås och säkerhetsbälten.

Det var tekniska nämndens arbetsutskott som tog beslutet vid ett möte på onsdagen. Nämndens ordförande Kjell Skalberg (c) säger att ett överklagande hade gjort att frågan dragit ut på tiden och det hade i sin tur drabbat bussresenärerna.

Tekniska nämnden beslutade i höstas att företaget Gotlandsbuss skulle få ta över kollektivtrafiken på Gotland från och med augusti. Gotlandsbuss var ett nybildat bussbolag där 13 av öns 18 bussföretag ingår och som hade lagt ett gemensamt anbud på både landsbygds- och stadstrafiken.

Men beslutet överklagades till länsrätten av Swebus som hittills skött kollektivtrafiken på ön.

När länsrätten tog upp fallet gav de Swebus rätt och underkände upphandlingen. Tekniska nämnden hade inte följt de krav som ställdes vid upphandlingen och inte behandlat anbudsgivarna lika, tyckte länsrätten. Nu blir det en ny upphandling.

Men för att anbudsförfarandet inte ska kunna överklagas igen lägger tekniska nämnden in nya krav som inte fanns i den förra upphandlingen. Det måste finnas alkolås och säkerhetsbälten i alla bussar. Bussarna i stan ska ha gasdrift. Dessutom förlängs avtalstiden med tre år, från sju till tio år. Trafikstart någon gång under första halvåret 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".