Chefer motståndare till hyrläkarstopp

Verksamhetscheferna inom den gotländska sjukvården är motståndare till ett stopp för hyrläkare. Landstingsförbundet överväger ett landsomfattande totalstopp, men för Gotland vore det dåligt, tycker de.
Hyrläkarna kostar den svenska vården stora pengar varje år. För Gotland cirka 20 miljoner kronor. För hela landet en miljard. Och det är därför landstingsförbundet diskuterar ett totalstopp av hyrläkare. Men för Gotland vore det ett dåligt förslag, tycker verksamhetscheferna inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Om primärvården bojkottade hyrläkare skulle det nyligen införda familjeläkarsystemet allvarligt äventyras och riskera att såväl läkare som annan personal slutar, säger primärvårdssamordnaren Andrea Widén. Flera vårdcentraler bygger på att det finns hyrläkare och till exempel skulle läkarmottagningen i Fårösund inte kunna hålla öppen. Ett hyrläkarstopp skulle få stora konsekvenser också på södra Gotland där bara två av de åtta tjänsterna är besatta med ordinarie personal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".