Måste spara två miljoner kronor

Länsstyrelsen måste spara 2 miljoner kronor fram till nästa år. Anledningen är minskande statliga anslag, både direkta anslag och genom att staten inte kompenserar ökade lönekostnader fullt ut.
Christer Granegård är chef för enheten för arbetsmarknad och näringsliv och han räknar med att spara halva summan genom att inte tillsätta vikarier för tjänstledigheter och sjukdom. Det är tur att länsstyrelsen gick med 1,8 miljoner kronor i plus förra året, för det innebär att besparingarna detta år kan klaras, utan att någon personal behöver sägas upp. De statliga bidragen spås bli en allt mindre del av länsstyrelsens pengapåse. Istället blir man mer beroende av sin säljande verksamhet. Och där räknar länsstyrelsen att efterfrågan kommer minska. Intäkterna från skogsavverkningen bedöms tex minska med hälften och även efterfrågan på tjänster inom jordbruksverksamheten bedöms minska.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".