SLU-rapport

Färre kliande larver i sommar

Det verkar inte bli så många tallprocessionsspinnare på södra Gotland i sommar som tidigare befarats. Enligt en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) verkar inte det bli så lika stora mängder av den kliande larven som 2006, trots att det tidigare antagits att det skulle bli riktligt med larver i år.

Orsaken till att de inte verkar bli så många tallprocessionsspinnare i år går inte att säga med klarhet. 

Men Stig Larsson som som är professor vid SLU har några teorier.

Möjligen kan den regniga sommaren 2007 ha lett till att äggläggningen inte lyckades lika bra som innan.

Det kan också ha varit så att en del larver drabbades av svält 2006 eftersom träden på en del håll då blev helt kalätna.

Stig Larsson säger i rapporten också att samarbetet med italienska forskare visar att det kan gå att utnyttja vissa parasitsteklar för att bekämpa tallprocessionsspinnarens ägg.

Däremot har försöken att bekämpa larverna med besprutning gett ”förvånansvärt svag effekt”. Larverna undviker att äta barr som blivit besprutade och om det är mycket sol bryts bekämpningsmedlet som finns på träden ner på några dagar och sedan kan larverna börja äta igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista