Mindre demokrati utan kyrkostämma

Nu försvinner möjligheten för medlemmarna i de kyrkliga församlingarna att själva få vara med att bestämma över saker som rör den egna församlingen.

Kyrkostämman, ett slags allmänval i församlingarna, ska tas bort från och med nästa år.

Anders Jernberg är kyrkoherde i Fardhems pastorat och han tycker att kyrkostämman är bra.

- Det är direktdemokrati. Människorna i församlingen ska själva ska få säga sista ordet om församlingen ska fortleva eller inte, det ska inte komma uppifrån.

Kyrkostämma finns istället för kyrkofullmäktige i många av de församlingar som har färre än 500 medlemmar och innebär att alla församlingsmedlemmar över 16 år får vara med och rösta om saker som rör församlingen.

Nu när kyrkostämman försvinner så blir det istället ett direktvalt kyrkoråd som kommer att fatta alla beslut åt församlingens vägnar.

För att få ihop ett dirktvalt kyrkoråd så måste det finnas minst åtta ordinarie namn på en vallista och det kan bli svårt att få ihop i en liten församling, menar Anders Jernberg, vilken innebär att allt fler församlingar kommer bli tvungna att slås ihop.

- Socknen, som ju har varit lika med församlingen, kommer att suddas ut och det kommer att bli en utarmning av landsbyggden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".