Allt fler drograttfyllor upptäcks

Det blir allt vanligare att narkotikapåverkade bilförare upptäcks av polisen. På ett par år har antalet fall ökat från inga till ett 20-tal per år på Gotland.
En av anledningarna till att allt fler drograttfyllerister avslöjas är att polisen fått större befogenheter att kontrollera drograttfylleri, det säger Fredrik Persson, narkotikapolis i Visby. Förra året tog polisen 24 drograttfyllerister på Gotland, 2001 var det bara 11 och år 2000 var det ingen. Det stora problemet är dock fortfarande vanlig rattfylla, där drygt 100 misstänkta rattfyllerister togs av polisen förra året. 1999 kom en lag som ger poliserna större befogenheter att undersöka om en person tagit droger eller inte. Bland annat handlar det om att kontrollera ögonen med hjälp av en lampa. Tidigare räknades det som en kroppsvisitation och polisen måste ha en högre grad av misstanke om brott än man behöver idag för att göra samma kontroll. Att narkotikabruket har ökat på ön är förstås en annan anledning till att analet drograttfyllerister ökar. Att man nu upptäcker fler och fler drograttfyllerister beror förmodligen också på att polisen under de senaste två åren arbetat mer aktivt med narkotikabekämpning på ön.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".