Nya regler för hampaodling

Från och med i år är det tillåtet att odla vissa sorter av hampa i Sverige. Nu har Jordbruksverket bestämt hur odlingen av den kontroversiella hampan ska gå till och odlingen omgärdas med en hel del strikta regler.
För att över huvudtaget få rätt att odla hampan måste man senast den 20 mars, ansöka om arealersättning. Dessutom ska länsstyrelsen informera polisen om varje ansökan som görs. Man får odla hampa bara för fiberproduktion och ha högst 0,20 procent THC-halt som är det narkotiska ämnet i hampan. Det kommer inte att vara tillåtet att odla hampa som industri- eller energigröda. Den som odlar hampan måste dessutom ha tecknat kontrakt med en godkänd beredare om försäljning och beredning av hampan. Eftersom man inte med blotta ögat kan skilja den godkända hampan från mer narkotisk, kommer Jordbruksverket dessutom att göra kontroller och analysera THC-halten i minst 30 procent av hampaodlingen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".