Svår arvstvist om fritidshus

Femton arvingar tvistar om rätten till ett fritidshus i Hangvar. Huset ägdes av ett äldre par som levde samman men utan att gifta sig och få barn.
I 45 år levde paret samman men de gifte sig aldrig och fick inga barn. Frågan, som Gotlands tingsrätt nu måste lösa, är om paret ska betraktas som gifta - även om de inte var det. Det var i början av 1950-talet som paret träffades. De förlovade sig och flyttade ihop. Efter några år köpte de en lägenhet i Stockholm, sen köpte de också en fastighet i Norrtälje och senare också ett hus i Hangvar på Gotland. De köpte husen gemensamt, men det var mannen som skrev under köpehandlingarna. Under alla år hade de gemensam ekonomi och delade på allt. Efter att ha levt tillsammans i 45 år avled mannen, ett år därefter dog kvinnan. De fick aldrig några barn och nu tvistar arvingarna om vem som har mest rätt till fastigheterna. Kvinnan har 13 arvingar, och mannen två. Och frågan, som Gotlands tingsrätt ska ta ställning till, är om paret ändå ska betraktas som gifta och att arvet sen ska fördelas som om de var det. Det är åtminstone vad kvinnans arvingar anser. Det blir nu Gotlands tingsrätt som får avgöra om kvinnans arvingar har nån rätt till fastigheterna. Målet kommer upp i slutet av mars och beräknas ta fyra dagar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".