Läkare kritiserar vårdutredning

Utredningen om primärvården på Gotland får kraftig kritik, från både läkare och annan personal vid vårdcentralerna. Hela primärvårdsutredningen borde ses över, tycker Gunnar Ramstedt, ordförande i läkarföreningen. Han är upprörd över att personalen på vårdcentralerna inte fått tillräcklig möjlighet att diskutera förslagen, utan att de nu bara står inför en färdig produkt.
Primärvårdsutredningen får underkänt av både undersköterskor, sjuksköterskor och läkare på flera vårdcentraler. Organisationen motiveras i förslaget med att den ska få just läkarna att stanna kvar. Det som ska locka är att varje enskild vårdcentral föreslås ha minst tre läkare. Men det skulle i sin tur innebära att vissa vårdcentraler riskerar att läggas ned helt. Dessutom omkullkastas hela teorin av ett förslag på husläkarsystem som bygger på att vårdcentralerna anpassas efter hur många som listat sig för respektive läkare. Främst är undersköterskorna oroliga eftersom ett 20-tal berörs av det nya förslaget då deras arbetsuppgifter försvinner och det bara ska finnas en undersköterska per vårdcentral. Men läkarna jublar inte heller över det här förslaget, konstaterar Gunnar Ramstedt, från läkarföreningen. Nu närmast ska primärvårdsutredningen förhandlas med fackföreningarna, beslut tas den 5 november
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".