Nya regler

Vikarier i kommunen får fast jobb

De nya reglerna i lagen om anställningsskydd, LAS, har gjort att fler vikarier inom Gotlands kommun fått fast jobb. Och många hamnar då i en vikariepool.

Från årsskiftet har alltså reglerna för när vikarier blir fast anställda ändrats. Numera krävs det bara två års vikariat under fem år för att bli fast anställd, mot tidigare tre år.

För kommunen, som är den största arbetsgivaren på Gotland, betyder det fler så kallade överanställningar. Men eftersom de stora pensionsavgångarna närmar sig så anser inte kommunledningen att det är något större problem. Istället planerar man att utöka med fler så kallade resursteam för att fånga upp de som blir fast anställda och sedan kunna slussa ut dem när det blir en lediga tjänster.

Och en förebild är just äldreomsorgen där man redan haft sin vikariepool flera år. Idag ingår ett 40-tal personer enligt Märit Cedergren som är verksamhetschef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista