Markundersökning kring Nicolai ruin

S:t Nicolai ruin i Visby ska undersökas närmare av arkeologer inför den planerade upprustningen av ruinen till en permanent kulturarena. I marken vid ruinen finns troligen både medeltida gravar och murrester som ska undersökas med en så kallad georadar.

I projektet Kultudralen som syftar till att rusta upp Nicolai kyrkoruin till en permanent kulturarena ingår bland annat loger och toalettbyggnad. Men i marken finns troligen både medeltida gravar och murrester och geologen Kjell Persson traskade fram och tillbaka på området släpande på en så kallad georadar, som ska ge arkeologerna en vink om var de ska sätta spaden i jorden.

Redan på 1200-talet grundade dominikanerna ett konvent vid det redan påbörjade kyrkobygget S:t Nicolai. Dominikanerklostret brändes och skövlades av lübeckare på 1500-talet, men själva kyrkan verkar då har klarat sig oskadd. Kyrkans förvandling till ruin har troligen skett under en lång tid med hjälp av väder och vind .

Och inte blev det bättre av att Visbys borgmästare i slutet av 1700-talet lät bryta sten från kyrkan som han sen använde för att låta bygga sin egen gård. Ruinen har sen rustats i omgångar under 1800- och 1900-talet, bland annat i samband med Ruinspelen som för första gången sattes upp 1929.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".