Sjöbefäl varslar om strejk

Sveriges Fartygsbefälsförening och Sjöbefälsförbundet varslar om strejk på 17 fartyg. Strejkvarslet omfattar inte Gotlandstrafiken men passagerarfartyg som Silja Festival och Silja Symphony. Strejken träder i kraft vid midnatt natten till den 18 april.

I förra veckan strandade förhandlingarna mellan de båda sjöbefälsförbunden och Sjöfartens Arbetsgivarförbund. Facken är missnöjda med lönehöjningar som sjöbefälen anser att man i stort sett själva får betala genom kraftiga försämringar i de allmänna villkoren.

Bland de fartyg som tas ut i strejk finns sju tankfartyg från rederierna Broströms och Furetank, två rorofartyg från rederiet DFDS Tor Line, ett som levererar pappersprodukter från Holmen, tre bogserbåtar från rederiet Svitzer och fyra passagerarfärjor från rederierna Scandlines och Tallink Silja.

Enligt facken vill arbetsgivarna bland annat slopa kompensationen för arbete på helger och helgdagsaftnar, slopa kostersättning och försämra anställningstryggheten.

Facken och arbetsgivarna har förhandlat under flera månader, bland annat med hjälp av frivillig medling, men inte lyckats komma överens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista