Tio miljoner i vinst för kyrkan

Visby stift redovisar en vinst på 2,7 miljoner för 2007. Därtill kommer nära sju miljoner i vinst på kyrkans skog och jord.

Visby stift redovisar ett överskott på 2,7 miljnoner kronor för 2007. Vinsten beror bland annat på att stiftskansliet tidvis har varit underbemannat och vakanser inte tillsatts.

Kyrkans jord och skog, de så kallade prästlönetillgångarna, gav dessutom en rekordvinst på nära sju miljoner kronor förra året. Här delas 4,5 miljoner av vinsten mellan pastoraten och stiftet. Vinsten förklaras till stor del av en omfattande avverkning.

Kyrkan är Gotlands största skogs- och jordägare. Markinnehavet har anor från tidigaste kristen tid och består till stora delar ännu idag.

Bönderna reserverade fastigheter för kyrkans behov och avkastningen var en del av prästens lön. I dag arrenderas jorden ut till öns lantbrukare och skogen brukas genom avverkning och plantering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".