Visbyläkare

Varnar för farlig lekplats i Visby

Nu varnar läkaren Helen Magnusson i Visby för att en lekplats kan vara farlig. Lekplatsen ligger ovanför Åkermanska stiftelsen i Visby.

Runt lekplatsen finns en stenmur och det Helen Magnusson är rädd för är att barnen kommer att trilla in i muren och då få allvarliga skall- och ansiktsskador.

Varje gång hon går förbi lekplatsen så funderar hon på hur pass säker lekplatsen är och därför skrev hon ett brev till kommunen om att någon expert borde titta på det.

Börje Carlsson är planeringsingenjör på tekniska förvaltningen och han har varit och tittat på lekplatsen.

- Det är tajt men de flesta av grejerna de har satt upp fyller säkerhetsmåtten. Det är en utrustning som står för nära muren, men den ska de flytta.

Men det här är inte den enda lekplatsen på Gotland som fått anmärkning för bristande säkerhet.

För några år sedan gjordes besiktningar på 100 lekplatser och 99 av dem fick då anmärkning för just bristande säkerhet. Sedan dess har man rustat upp en hel del av dem men det tar tid och det är dyrt, säger Börje Carlsson.

Det kostar i snitt 200 000 kronor att rusta upp en lekplats. Därför sökte tekniska nämnden förra året pengar till det här och från och med i år får man omkring 3,5 miljoner per år i ett antal år framöver för att kunna rusta upp och åtgärda bristerna.

- Förhoppningsvis så borde alla lekplatser kunna vara i bra skick år 2011 eller 2012, säger Börje Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".