Götblad kan bli länspolismästare

Gotlands förra länspolismästare Carin Götblad ser ut att bli länspolismästare för Gotland igen.

Polisstyrelsen på Gotland vill att Gotland får samma länspolismästare som Stockholms län, men att det ska vara två skilda myndigheter, med varsin budget och med varsin personal.

Det innebär att Götblad, som i dag är länspolismästare i Stockholm, får förnyat ansvar för Gotlandspolisen.

- Hon är en rutinerad person som gjort bra ifrån sig tidigare och som fått pris som ledare. Jag ser väldigt positivt på det här, säger Curt Broberg (c) som är ordförande för Gotlands polisstyrelse.

Inom Stockholms län finns det sex stycken polismästare direkt underställda länspolismästaren.

På Gotland ska det bli likadant med en polismästare som ”platschef”, som ska ha det lokala ansvaret.

Länspolismästaren, i dag Carin Götblad, ska ha det övergripande operativa ansvaret så att det blir bra kontinuitet kring utbildning och antal poliser på ön.

Curt Broberg säger att eftersom Gotland är så litet är det också mer sårbart när det handlar om utredningar.

- Det är inget sätt att spara pengar utan ett sätt att höja kvaliteten på polisorganisationen på Gotland. Det blir en överföring av kunskap som lyfter organisationen.

Polisstyrelsen har diskuterat lösningen tillsammans med Carin Götblad och den tillförordnade rikspolischefen Bengt Svensson och alla är positiva, enligt Curt Broberg.

Polisförbundet på Gotland säger till Radio Gotland att också de är positiva.

Regeringen ska ta det slutliga beslutet och troligt genomförande blir i sommar eller i höst.

Sedan årsskiftet har Gotland ingen ordinarie länspolismästare.

Fler län saknar en ordinarie länspolismästare: Blekinge, Gävleborg, Norrbotten och Västernorrland. Rikspolisstyrelsen satsar på ett chefsutvecklingsprogram för att kunna rekrytera framtidens länspolismästare eftersom det är de högsta chefsposter som är svåra att tillsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".