Högskolan

Externa pengar ett etiskt dilemma

Det har varit en del diskussioner kring om Högskolan på Gotland ska ta emot pengar - sponsring - från organisationer och företag. Ett etiskt dilemma där pengarna kan komma att påverka utbildningen.

Därför beslutade på torsdagen Högskolans styrelse att en särskild beredning ska ta ställning till ärenden när högskolan är på väg att få extern finansiering.

Högskolan är en statlig myndighet och dom får pengar från staten, men det räcker inte och det blir vanligare och vanligare att högskolor och universitet får pengar utifrån till sin verksamhet, säger Leif Borgert.

Men det här kan ibland leda till ett etiskt dilemma - om eller hur pengarna kan påverka utbildningen eller till exempel forskningen.

Just därför beslutade igår styrelsen för Gotlands högskola att tre personer - en jurist, en person som är van vid etiska dilemman och en ledamot i högskolestyrelsen - ska se över dom fall där högskolan kan komma att få pengar från företag eller organisationer där det kan finnas en risk för påverkan.

Ett företag som högskolan håller på att förhandla med och som det varit en del debatt om är Nord Stream som planerar gasledningen i Östersjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".