Öns simhallar kan privatieras

Kultur- och fritidsnämndens ledning med Inger Harlevi (m) i spetsen vill att de kommunala simhallarna på Gotland ska drivas i privat regi.

Att Solbergabadet ska drivas privat är redan beslutat. Men nu är istället tanken att alla kommunens simhallar ska erbjudas i ett paket till företagare eller förening som vill lägga anbud.

Då tror politikerna att det ska bli mer lönsamt och även mer lockande eftersom det kan bli samordningsvinster med bland annat personalen. Inger Harlevi ser alltså framför sig hur baden utvecklas med gym- och spa-anläggningar och caféer.

I förlängningen är förhoppningen också att den som tar över de kommunala simhallarna ska bygga ett helt nytt badhus. Och det kan bli avgörande i valet av entreprenör.

Kommunens egen del i simhallarna i framtiden begränsas då till att betala för simskoleverksamhet och se till att simklubbarna får sina träningstider. Men kommunen kommer inte att ställa krav på bad-tider eller avgifter.

– Det är sånt som man inte behöver bekymra sig om, för blir det för dyrt kommer inte folk, säger Inger Harlevi, som inte ser någon risk att avgifterna höjs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".