Felaktigt dömd för rattfylleri

En gotlänning som fick böter för rattfylleri frikänns nu helt efter att polisen har gått igenom alla fall där deras alkoholmätare kan ha mätt fel.

Det var i slutet av mars 2008 som det kom fram att polisens alkoholmätare visade fel.

Nu har de gått igenom alla fall på Gotland där personer kan ha blivit felaktigt straffade för rattfylleri eller grovt rattfylleri - och en person visade sig ha blivit straffad trots att han egentligen var oskyldig.

– Han blev lagförd för rattfylleri men han ska alltså bli frikänd för det. Han har fått böta för det här men han kommer att slippa betala böterna, säger Mats Holst som är chef för ordningsavdelningen vid polisen på Gotland.

Under perioden december till mars 2008 var det fel på de alkoholmätare som finns på landets polisstationer. De personer som har fått blåsa under den här tiden kan alltså ha blivit felaktigt misstänkta för rattfylleri eller grovt rattfylleri.

På Gotland handlar det om 29 personer där det har visat utslag på mätaren. En av dem blev helt felaktigt straffad. Men det har också blivit fel för några till och de ska nu ha lägre böter än de fick från början.

Det var ett fel i programvaran som gjorde att alkoholmätarna läste av fel och inte gjorde de avdrag som de ska, till exempel för luften i rummet.

Men nu är det här fixat, säger Mats Holst.

– Sen i måndags är maskinerna i bruk igen och jag hoppas verkligen inte att det ska hända igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".