Fortsatta problem med bor

Problemet med höga halter av grundämnet bor i det kommunala vattentäkterna fortsätter. Halterna av bor har inte minskat i år och därför klassas vattnet i Åminne, Ronehamn och När som otjänligt, även på lång sikt.

För att komma till rätta med problemen ska det kommunala vattnet i Åminne och När renas genom att det filtreras.

Här räknar kommunen med att vattnet ska vara godkänt igen i december i år.

I Ronehamn däremot kommer det kommunala vattnet att tas från Alva istället för som i dag från Ronetäkten. Ledningsnätet mellan Alva och Ronehamn beräknas vara utbyggt till årsskiftet 2008/09.

Det var i slutet av förra året som höga halter av bor uppmättes i Ronehamn, Åminne och När på östra Gotland. Halterna låg över livsmedelsverkets gränsvärden och vattnet klassades därför som otjänligt.

Trots det anses inte ett dagligt intag av vattnet utgöra nångon riks för hälsan på kort sikt. Men för att komma till rätta med de höga halterna av bor i vattnet har kommunen därför beslutat om åtgärder för att ersätta eller rena vattnet i Rone, Åminne och När.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista