Ny mammografiutrustning på lasarettet

I dag tisdag börjar lasarettet använda sin nya mammografiutrustning. På Gotland kallas 5000 kvinnor mellan 40 och 74 år till frivillig mammografiundersökning, då deras bröst röntgas för att tidigt kunna upptäcka bröstcancer

Nu blir hela bildhanteringen digital och kvinnorna som undersöks kommer bara att behöva utsättas för halva stråldosen jämfört med tidigare.

Den nya mammografiutrustningen, som kom till lasarettet i fredags och som alltså börjar användas i dag, kostar två miljoner kronor. Den är svensktillverkad och en komponent är faktiskt producerad på Gotland.

Stråldosen som kvinnorna utsätts för i samband med undersökningen har kunnat halveras jämfört med den tidigare utrustningen - utan att bilderna blir sämre. Det beror på att nu tas inte längre en bild på brösten rakt uppifrån, utan en mängd olika mindre bilder som kan tas med mindre strålning.

85 procent av kvinnorna på Gotland som kallas till mammografin, kommer till undersökningen som alltså är frivillig. Det är en relativt hög siffra och på många andra håll i landet, till exempel i Norrland och Stockholm, är andelen kvinnor som inte dyker upp större.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".