Kommunfullmäktige

Inget beslut om årsredovisningen

Kommunfullmäktige på Gotland kommer inte att kunna fatta beslut om kommunens årsredovisning vid sammanträdet på måndag. Fullmäktige kommer inte heller att kunna ta ställning till ansvarsfrihet för kommunens nämnder och styrelser. Orsaken är att granskningen av kommunens försäljningen av fyra campingplatser inte blir klar i tid.

Det är kommunens försäljning av campingplatserna i Björkhaga, Slite, Snäck och Norderstrand som kommunens revisorer håller på att granska.

I granskningen har de tagit hjälp av en oberoende jurist på fastlandet, men den juristen är ännu inte klar med sin rapport.

Och det får stora konsekvenser för Gotlands kommun. Att kommunrevisorerna inte hinner få sin revisionsberättelse klar, innebär att politikerna inte heller kan fatta beslut om årsredovisningen, något som var huvudnumret vid kommunfullmäktiges möte på Borgen i Visby nu på måndag.

Men ärendet är mer komplicerat än så. Socialdemokraten Jan Lundgren, som är ordförande för kommunens revisorer var ju den som fattade beslut om försäljningen av flera av campingplatserna. Han kan därför inte delta i revisorernas granskning eftersom han är jävig.

Under kommunfullmäktige på måndag kommer årsredovisningen att kunna diskuteras, men några beslut kan inte tas. Därför kommer årsberättelsen och frågan om ansvarsfrihet upp på fullmäktiges sammanträde i juni igen.

Innan dess hoppas revisorerna att de har avslutat granskningen av campingaffärerna och tagit ställning till om de ska rikta någon kritik mot kommunledningen för försäljningarna eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista