Minskad risk för fågelinfluensa

Risken för fågelinfluensa anses nu så liten att Jordbruksverket har beslutat att sänka skyddsnivån från nivå 2 till nivå 1 från och med den 21 april.

Detta innebär bland annat att utställningar blir tillåtna och att djurhållare till ekologiska fjäderfän kan släppa ut sina fåglar igen.

-Det har inte har förekommit några rapporter om någon ökad dödlighet bland vilda fåglar i EU denna vinter och samtliga fåglar som provtagits i Sverige under 2007 och i början av det här året, säger Christina Thörn, veterinärinspektör vid Jordbruksverket.

Sänkningen till nivå 1 innebär att fjäderfä nu får släppas ut, men ska hållas inhägnade. Foder och dricksvatten ska dock fortfarande ges inne eller under ett skydd utomhus. Andfåglar, som ankor, gäss och änder ska hållas åtskilda från övriga fjäderfä på en anläggning, eftersom smittade andfåglar kan fungera som symptomfria överförare av virus.

Hägnat fjädervilt får hållas utomhus inhägnade, men under perioden oktober till maj ska inhägnaden, där vuxna andfåglar hålls, vara övertäckt med nät.

Andra fåglar i fångenskap inklusive hobbyflockar får gå ute helt fritt. Foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under ett skydd som förhindrar kontakt med vilda and- och vadarfåglar. Förbudet mot utställningar och tävlingar och liknande hävs.

Det rapporterar Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".