Bredband till alla kostar miljarder

Den statliga bredbandsutredningen föreslår ett stöd till bredbandsnät i glesbygd på tre miljarder kronor under perioden 2009-2013.

Utredaren Åke Hedén säger att trots den omfattande utbyggnad av bredband som skett under de senaste åren, är det fortfarande många enskilda och företag som inte har bredband.

Åke Hedén tycker att bredbandsutbyggnad i glesbygd är viktig både för miljön i och med att den kan leda till färre resor samt för den regionala tillväxten.
-Det är väldigt svårt att driva företag om man inte har tillgång till bredband.

Utredarna uppskattar att cirka 145 000 personer i dag saknar möjlighet att få bredbandsuppkoppling. Kostnaden för att bygga ut nätet av anslutningspunkter så att dessa hushåll kan koppla upp sig beräknas till 7,3 miljarder kronor, varav staten alltså föreslås stå för 3,0 miljarder. Resten ska komma från kommunerna, regionala utvecklingsstöd, EU och privata operatörer - men också från enskilda.

Stödet kommer inte att omfatta accessnätet, det vill säga anslutningar mellan telestationerna och husen.

20080418T131010+0200

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".