Visby populärt för privatplan

Visby flygplats är en av landets mest populära flygplatser för privata flygare att flyga till. Bara under förra årets tre sommar månader var det över 1000 privatflyg som landade på Visby flygplats.

Högsäsongen för privatflygarna är sommar månaderna. Men det kommer privata flygare året runt och förra året var det sammanlagt 1770 landningar med privata flyg på Visby flygplats. Året innan, 2006, var det ännu fler - 2538 landningar.

Och trots att det var färre landningar förra året, bland annat på grund av den regniga sommaren, tror Gunilla Dufour, så är alltså Visby flygplats en av landets mest populära.

Men det här är inget som flygplatsen tjänar några pengar på.

- Det kostar 250 kronor att starta från flygplatsen så vi tjänar ingenting på det. Det kostar oss mer i form av personal och så vidare.

Utan det är på de stora reguljärplanen som flygplatsen tjänar pengar, för dem kostar det nämligen upp emot 10 000 kronor.

Men även om inte Visby flygplats tjänar pengar på de privata flygarna så tjänar ju Gotland på att de kommer hit, säger Gunilla Dufour - och hon tycker att det är kul när de kommer.

- Det är alltid fantastiskt att se när de kommer. De är alldit glada och positiva och det är jättekul att ha dem här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".