Vill driva privat vårdcentral på Visborg

Den första oktober slås portarna upp för en privat vårdcentral på gamla P 18-området i den så kallade gamla ”sjukan”. Det hoppas i alla fall de fyra läkare som i dag arbetar på vårdcentralerna på Korpen.

Möjligheten att själv få råda över sitt arbete är det som gjort att både Tomas Lund och kollegorna Philip Franklin och Peter Nordström på Visby Söder länge funderat på att starta egen vårdcentral med Krister Dahlman.

I höstas togs så det kommunala beslutet att tillåta privata vårdcentraler, bekostade via en skattefinansierad patientpeng.

Kraven som nu ställs på en privat vårdcentral är att intäkterna till största delen ska bygga på hur många patienter som listat sig och inte på antalet besök. Detta för att minska risken att läkare prioriterar de enklare problemen för att få så många besök som möjligt. Det finns också en gräns för hur många patienter varje läkare får ha.

Den vårdcentral som nu kan komma att öppnas på P18-området kommer att ta emot knappt 8000 patienter. Förutom läkare kommer fyra distriktssköterskor, läkarsekreterare, undersköterska och en deltidsanställd psykolog att följa med.

Det här innebär att lokalerna på de kommunala vårdcentralerna töms på personal och patienter och det kan göra att till exempel Gråbo vårdcentral läggs ned.

Vårdcentralen på P18 är inte heller den enda som ansöker om att starta, även Hansahälsan vill driva privat vårdcentral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".