Ambulans hade svårt att hitta rätt

En gotländsk ambulans körde nyligen fel i en gotländsk socken, inte bara en gång utan två gånger till samma adress. Det här borde inte vara möjligt eftersom så kallade belägenhetsadresser nu finns på hela Gotland. En adress som leder direkt till rätt byggnad eller rätt ingång i ett flerbostadshus.

Maria Borvander som är verksamhetsansvarig för Falck ambulans Gotland, säger att det varit en del problem med positioneringen.

Det beror bland annat på att SOS-centralen där det fanns mycket lokalkunskap inte finns kvar på Gotland.

Den som ringer 112 hamnar i Eskilstuna och när man anger sitt gårdsnummer gäller det att noga tala om var man bor, eftersom positioneringen anges på huvudbyggnaden på en gård, och det kan finnas flera byggnader som tillhör samma fastighet.

Det är också viktigt att ange vilken socken det gäller och att ange kyrkorna är ett bra sätt att tala om var man bor.

De nya belägenhetskartorna borde vara en god hjälp, men några belägenhetskartor finns inte ännu i ambulanserna och det händer att det är svårt att hitta rätt, enligt Maria Borvander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".